Helt i hundre på jentefotballens dag

Over 100 jenter var søndag samlet på Elverum stadion på Jentefotballens dag. – Kjempegøy! Håper det ikke er lenge til neste gang! var en av mange positive kommentarer ved dagens slutt.

Fotball er Norges største jenteidrett, og Elverum Fotball er en stor jenteklubb. Likevel er det stor forskjell på hvor mange gutter og jenter som spiller fotball. I Elverum fotball er det nesten 40 % jenter – men vi ønsker oss flere, derfor setter klubben inn tiltak som Jentefotballens dag – for å øke motivasjonen, rekruttere flere og ikke minst skape forbilder for jentene i barne- og ungdomsavdelingen. Det var ekstra fokus på å rekruttere jenter med flerkulturell bakgrunn, en gruppe som er underrepresentert i fotballen.

Dagen inneholdt både «teori og praksis», med jenter og fotball i fokus. Først ut var A-lagskeeper Christina Liom, som fortalte om sitt liv med fotballen, herunder hvordan og hvorfor hun ble keeper. Hun var stand-in for en koronasyk Klara Sporsem fra Vålerenga, som måtte melde avbud. Det så ikke ut til å plage publikum, som hadde mange spørsmål til Christina.

To spillere, to historier

Etter Liom, fulgte Anna Brunstad (25) og Vibeke Stolp Ekeland (27), som også spiller på A-laget. De spilte sammen i ungdomsavdelingen, før Anna flyttet til Stabæk og toppidrettsgymnas, og etter hvert ble toppspiller ved siden av studier. Vibeke på sin side har fortsatt jevnt og trutt i Elverum Fotball gjennom studietiden, og nå er de to kollegaer både på fotballbanen og som politijurister. I sine historier la begge vekt på hvor mye fotballen har gitt dem av glede – både på topp- og breddenivå, og som sportslig og sosial arena.

Fotballen bidro til integrering

Venner og det sosiale ble også framhevet av de to neste som entret scenen. Rehema Mawazo og Amy Narissa Dellerud flyttet til Norge som henholdsvis 12 og 7 år gamle. Rehema fra Uganda, opprinnelig fra DR Kongo, Amy fra Thailand. Begge kom fra kulturer der det bare var gutter som fikk spille fotball, mens jentene måtte være hjemme og hjelpe til i huset. Da de kom til Norge fant de seg begge fort til rette i fotballmiljøet. Ikke bare fordi de fikk venner, men fordi de syntes det var veldig gøy å spille. De gjør de fortsatt, og begge spiller på J17.

Etter disse fem flotte forbildene, holdt Leif Nordli, jenteansvarlig fotball på Wang toppidrettsgymnas, foredrag for de største jentene, mens de minste var ute på keeperøkt med Christina, keeperkollega på herrelaget, Adrian Grasmo Bergmann, og flere trenere fra damelaget.

Leif fortalte blant annet om hvordan han selv hadde bedre muligheter enn sine tre søstre i oppveksten til å ha en drøm om å bli fotballspiller, og til å følge den. Han fortalte også om hva som må til for å bli god, og trakk blant annet fram Elverum Fotballs store stolthet, Mathilde Harviken, som et godt eksempel.

Fotballglede i sola

Etter lunsj var det treningsøkt ute i det fine været. Damelaget stilte som trenere, og det ble knyttet mange fine bånd mellom yngre og eldre spillere i klubben. Damelaget har også igangsatt en fadderordning der spillerne skal delta på treninger og kamper med forskjellige jentelag i løpet av sesongen.

Dagen ble rundet av med å se J17 spille kamp mot Fredrikstad FK i regionalserien, som er Norges høyeste nivå i seriespill for denne aldersgruppen. Over 20 småjenter stilte villig opp som maskoter, og bidro til en spesiell ramme rundt kampen.

Takker for støtte

Elverum Fotball takker hjerteligst for økonomisk støtte fra Sparebank1 Østlandet, Tunet for gratis markedsføring og rabatt på lunsj, samt Joker trykk og reklame som sponset Elverum Fotball-trykk på de flotte fleecebuffene alle deltagerne fikk som et nyttig minne fra dagen. Uten dere ville det ikke vært mulig å få til denne flotte dagen!

Som en inkurie kan vi nevne at Jentefotballens dag var det siste som skjedde i Rolfshallen før dugnadsfolket gikk løs på hallen for å klargjøre for renovering. 8. januar skal hallen være klar for trening igjen.

Annonse:

Annonse: